Två svenska silvermedaljer på världscupen

  • 7 maj 2024

image: Två svenska silvermedaljer på världscupen

Kulingvindar på den franska Rivieran satte stopp för all racing på sista dagen av världscupseglingarna i Olympic Week. Därmed blev det ingen final utan ställningen efter fredagens seglingar gäller som slutresultat. Det innebär silvermedaljer till Sveriges två bästa besättningar just nu: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i 49erFX och Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson i 470. Förutom två silver blev det ju i fredags även en svensk nationsplats för Johanna Hjertberg i iQFoil.

Här hittar du information & resultat om Världscupen i Hyères

Foto: Sailing Energy

– Stärkande med ett silver för oss på Olympic Week här i Hyères. Men snopet att inte få segla om guldet idag. Samtidigt är vi mycket nöjda med att vi med små precisa steg gått framåt inom våra fokusområden, säger Anton och fortsätter:

– Nu fortsätter vi att bygga momentum de viktiga hundra dagarna fram till OS i Paris. Kanske att vi jagar utveckling i dagsläget, i juni switchar vi till att istället välkomna utveckling. Hatten av till Frankrike som seglade bländande på hemmavatten.

Just den franska besättningen med Camille Lecointre och Jeremie Mion har seglat starkt hela veckan – men var till slut bara sex poäng före Anton och Lovisa.

Ännu mindre skiljde det i toppen av 49erFX. Där slutar Vilma och Rebecca ynka tre poäng efter sina träningskompisar, Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna.

– ⁠Men vi är väldigt nöjda. Vi fick ut vad vi ville och ser en stor utveckling i starterna, vilket länge varit ett mål. Samtidigt som den taktiska biten fick sig ett uppvak och många lärdomar är tagna, säger Rebecca som var lite besviken över att finalen inte kunde seglas.

– Det var ett klokt beslut att ställa in den, men såklart tråkigt. Vi hade verkligen sett fram emot ett medaljrace med press. Det var en ypperlig möjlighet för oss att testa på hur det kan komma att se ut på OS, säger Rebecca och fortsätter:

– Egentligen betyder en medalj här inte så mycket för oss om man ser till OS. Men såklart är det alltid skönt att komma på pallen oavsett regatta. Vi fortsätter träna hårt inför sommarens OS som såklart är det stora målet.

French Olympic Week har varit en bra vecka för svensk segling. Förbundskapten Magnus Grävare kan se tillbaka på en vecka som gav två svenska medaljer och en bärgad nationsplats till OS (vindsurfing iQFOiL).

– Hyeres blev en bra regatta för oss då våra två toppteam slogs om vinsten hela vägen i den sista tävlingen, med samtliga OS-klasser på plats, innan OS. Det stärker självförtroendet, vilket ju var en av målsättningar här. Riktigt roligt också med Johannas starka insats i vindsurfing. Nu ser vi fram emot VM i Nacra som börjar om en dryg vecka i La Grand Motte några timmar västerut från Hyères. Efter den regattan är planen att de sista uttagningarna till OS görs, säger Magnus.

 

Dag 5

Dubbel svensk segerjakt på världscupen

Med bara finalen kvar av världscupseglingarna i franska Hyeres har både Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) stora möjligheter att segla hem varsitt guld på lördagen.

 

 

 

– Dagen bjöd på bra tryck och skvalpiga vågor, med sjukt mycket regn. Det första vi sa i teamet på morgonen var; ”alla andra kan klaga på regnet, vi klär på oss”, säger Rebecca och fortsätter:

– Just nu håller vi tummarna för att det blir race imorgon. Prognosen ser blåsig ut. Sen ska vi gå ut och öva på avgörande. Trots att vi har varit i många medaljrace de senaste två åren så har vi inte varit med om att det varit så här tight. Det blir ett perfekt tillfälle att träna på det mentala och taktiska inför OS. Så helt ärligt, vi vet inte om vi är bra på avgörande. Vi får helt enkelt se imorgon.

De båda svenska besättningarna lyckades bra på fredagen. Vilma och Rebecca hade en imponerande serie med 2-3-2-1 i de fyra racen. De är nu endast tre poäng bakom de regerande världsmästarna Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna. Det betyder att svenskorna måste vara före dem i mål, plus att ha ytterligare en båt emellan dem och sig, för att vinna guldet.

– Vår plan var att ta ikapp holländskorna och helst gå om, såklart. Några taktiska missar på banan idag gjorde att vi tyvärr inte lyckades. Men det innebär ett det blir ett mycket spännande medaljrace imorgon, säger Rebecca.

För Anton och Lovisa är situationen liknande. De hade serien 5-3-8 på fredagen och är totalt sex poäng efter den franska besättningen, Camille Lecointre/Jeremie Mion, som leder i 470.

– Dagen har varit riktigt blöt här i Frankrike. Ösregn hela dagen men fina vindar på 4-6 m/s. Vi gör två riktigt bra starter, vilket var ett av våra stora mål under regattan. Vi seglade bra runt banan, men lyckades inte ta vara på möjligheterna vi skapade inför länsarna i sista racet, vilket känns lite surt, berättar Lovisa och fortsätter:

– Frankrike seglade briljant idag, vilket tyvärr gjorde att vi tappade ledningen. Men vi ser fram emot att segla medaljrace i starka vindar imorgon. Vi gillar utmaningen och kommer gå ”all in” för att göra ett bra race.

 

Dag 4

Johanna Hjertberg tog svensk nationsplats till OS

Johanna Hjertberg seglade på torsdagen hem en olympisk nationsplats till Sverige i den nya OS-klassen i vindsurfing (iQFOiL). Johanna slutar trea i världscupseglingarna i Hyeres i vad som kallas ”Last Chance-regatta”.

– Jag har alltid trott att det har varit möjligt för mig att ta en nationsplats till OS. Men jag skulle säga att det var på VM i januari som det blev mer konkret. Men jag har varit supernervös här i Hyeres. Det har verkligen varit en utmaning att hålla nerverna i styr, säger Johanna.

Sista dagen blev en rysare. Hade hon varit topp tre i den så kallade grundserien så hade OS-platsen varit klar redan på onsdagen. Nu tvingades hon till flera tuffa utslagsrace i slalom på torsdagen. Men hon klarade det med bravur och var till slut trea i finalen och de fem bästa i tävlingen tog varsin nationsplats till Paris 2024.

Sedan tidigare är Sverige kvalificerat till OS i klasserna 470, 49erFX, Nacra, ILCA 6 och ILCA 7. I tre av klasserna är det klart vilka svenskar som får åka. Det är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Josefin Olsson (ILCA 6). I Nacra, ILCA 7 och iQFOiL har Sveriges Olympiska Kommitté ännu inte gett klartecken till någon besättning. Så Johanna får vänta ett tag på ett besked.

– Det känns som att jag lär mig och utvecklas för varje race. Jag vet att jag kommer att fortsätta träna hårt och utvecklas och klättra i resultatlistan. Så min motivation att ta mig ännu längre är hög, säger Johanna.

En som givetvis hoppas att hon får en OS-biljett är förbundskapten Magnus Grävare som följt Johanna på plats hela veckan.

– Med den utveckling och inställning Johanna visat så kan hon närma sig världstoppen på sikt, så jag tror det hade varit ett bra steg för henne att få OS-erfarenhet redan i sommar, säger Magnus.

OS-klara Anton och Lovisa gjorde ännu en bra dag i Hyeres när de slutade etta och femma i dagens två race och de behåller därmed ledningen i 470.

För Vilma och Rebecca gick det också mycket bra. De vann dagens enda race i 49erFX. De är kvar på andra plats men avståndet till nederländskorna Odile van Aanholt/Annette Duetz, som leder, har minskat något.

 

Dag 3 WC Hyères

Lysande svenskdag på världscupen

Världscupseglingarna i Hyeres utvecklades på onsdagen till en riktig toppendag för två av Sveriges stora OS-hopp. Efter halva tävlingen leder Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson nu i 470 medan Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är tvåa i 49erFX.

– Vi hittade rätt med tempo i beslutsprocess och vågade lite mer än vanligt i starten. Känslan är att vi jobbat med våra målsättningar och det går åt rätt håll. Alltid kul när seglingen stämmer som den gjorde idag, säger Anton.

Världscupen seglas i franska Hyeres endast cirka 80 km öster om Marseille där de olympiska seglingarna ska avgöras om drygt tre månader. Därmed är det just här och nu extra viktigt att sätta sig i respekt hos motståndarna och samtidigt bygga det egna självförtroendet.

– Vi skall fortsätta jobba, ta vara på och omfamna starterna, samtidigt som vi ska stärka varandra i våra beslut, säger Anton.

För Vilma Bobeck och Rebecca Netzler blev det också en bra dag på jobbet. Efter serien 6-5-1 klättrar de från tredje till andra plats i totalen. De har bara nio poäng upp till sina tuffaste konkurrenter, träningskompisarna och de regerande världsmästarna Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna.

 

Dag 2 Hyères

Vilma & Rebecca på bronsplats i Världscupen

Efter en trevande inledning på världscupseglingarna i franska Hyères fick Vilma Bobeck/Rebecca Netzler ordentlig fart på båten på tisdagen. Med serien 1-5-2 klättrar de från åttonde till tredje plats i totalen.

Världscupen är denna gång uppdelad i två olika race i varje klass. I ett av racen seglar de som är klara för OS, i ett annat seglar de nationer som jagar en OS-plats. För Vilma och Rebecca, som sedan länge har sin OS-biljett, betyder det ett litet startfält (nio båtar) men där alla motståndare är klara för OS – så bästa tänkbara motstånd med andra ord.

– Det kan se fjuttigt ut i resultatlistan med bara nio båtar. Men racingen är stentuff vilket gör det väldigt roligt, säger Rebecca och fortsätter:

– ⁠Det är definitivt mer likt OS än till exempel ett race på VM. Men vi saknar fortfarande tio båtar, vilket gör skillnad. Den bästa träningen är däremot inför medaljrace, att våga attackera mer båt mot båt och segla mer aggressivt.

Seglingarna i 49erFX avslutas på lördag och sedan väntar ett EM i maj innan det är dags för OS om lite drygt tre månader.  Och för Vilma och Rebecca är det bara seger som gäller:

– Vi satsar alltid för att vinna. Och det blir ett bra test att pusha oss själva att inte ge bort viktiga poäng. En femteplats är normalt inte dåligt men i det här fältet är det snarare fjärde sist. Så viktigt att satsa hårt från start, säger Rebecca.

Johanna Hjertberg, i iQFOiL, är i en helt annan situation. För henne är det sista chansen att knipa en nationsplats till OS. För det måste hon vara topp fem i Hyères. Hittills ser det bra ut. Hon ligger på femteplats i totalen och i tisdagen fem slalomrace vann hon två.

 

Hyères dag 1

Bra inledning för Anton & Lovisa på Världscupen i Hyères

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var bästa svenska besättning när världscupseglingarna för OS-klasser drog i gång i franska Hyères. Anton och Lovisa var femma och tvåa i 470 Mix i måndagens två race och ligger tvåa i totalen.

– Vi fick en läcker öppning, även om vi fick jobba hårt för varje båt. Vi tog båtar från första rundning till målgång, vilket vi älskar. Sedan gjorde vi kanske karriärens coolaste slör i dagens andra race. Vi var fyra runt kryssmärket i en vind runt 12-15 m/s. Vi var alerta, registrerade att vinden var höger och öppen slör. Vi satte blåsan direkt och swishade förbi konkurrenterna i full blås – en häftig känsla, berättar Anton.

Med inte mycket mer än tre månader kvar till OS-starten i Marseille, endast cirka 80 km västerut från Hyeres, gäller det att sätta sig i respekt.

– Vi har ett övergripande viktigt mål med regattan och det är att visa för oss själva vad vi går för. Sedan har vi tre spännande områden som vi jobbar lite extra med; starter, segling i "overpower chop" kryss som läns och snabba beslut, säger Anton och fortsätter:

– Men vi har många saker att slipa på inför OS. Det viktiga för oss är att vara noggranna när vi går från att "jaga" utveckling till att "välkomna" utveckling.  Den switchen kommer nog i juni. Nu är jag mest stressad över allt vi ska bli lite bättre på.

Förutom Anton och Lovisa är också OS-klara Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på plats i Hyeres. Deras första dag var inte lika bra som Anton och Lovisas – men helt ok. De ligger på åttonde plats i totalen i 49erFX efter serien 8-5-5 i dagens tre race.

I vindsurfingen iQFOiL jagar Johanna Hjelmberg en svensk nationsplats till OS. Hon seglar i en tävling för de nationer som ännu inte tagit en OS-plats och hon behöver komma bland de fem bästa för att greja OS-platsen. Efter de inledande fyra racen är hon på sjätte plats i totalen. Men eftersom hon har två tjeckiskor framför sig så är hon femte nation och därmed just nu på en OS-plats.

Men mycket återstår av seglingarna som avslutas på fredag/lördag.